Dzisiaj jest 26 lis 2014, 10:41

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jetta A2 1.9TDI
Post: 23 cze 2013, 02:16 
Offline

Rejestracja: 12 cze 2013, 01:13
Posty: 18
Lokalizacja: Sieraków WLKP
Auto: Jetta A2
Witam, jestem nowy na forum i chciałbym wam pokazać moją Jette MK2.
Auto kupiłem w grudniu 2012 jakoś przed świętami z uszkodzonym silnikiem. Poprzedniemu właścicielowi zapaliła się kontrolka ciśnienia oleju ale jako że mechanik stwierdził że jest to niemożliwe żeby ten silnik nie miał ciśnienia to jeździł dalej aż w końcu po 10k km stanął na amen.
Seryjnie był 1.6D bez turbiny a że pod ręką był 1.6TD to powędrował pod maskę.
Wyposażenia praktycznie nie ma... Nawet centralnego nie ma a elektryczna jest tylko lampka, typowy golas.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Auto kupowałem z myślą o dojazdach do pracy, miało być tylko i wyłącznie dupowozem jeżdżącym z punktu A do punktu B za jak najmniejsze pieniądze ale wyszło troche inaczej :)
W miare odkładania funduszy zbierałem i nadal zbieram rzeczy które mnie zaciekawiły takie jak np kierownica z Golfa MK1 GTI Pirelli:
Obrazek

Lampy na podwójnej soczewce:
Obrazek
Obrazek

Koła na wzór ATS CUP 15" z oponami 195/50 ale sam do końca nie wiem co to tak naprawde jest:
Obrazek

Gwintowane zawieszenie KW. Opuszczone tylko troche żeby Jedaj nie wyglądał jak off-road ale żeby dało się jeździć w 5 osób bez obcierania kół o nadkola bo i tak już sierpy poodrywało... Planowane jest mniejsze i szersze koło, wyciągnięcie nadkoli i w dół:
Obrazek

Obecnie w planach i w sumie w trakcie jest włożenie silnika 1.9TDI AFN i kompletny climatronic z Golfa MK3. Co do tego drugiego mam wątpliwości czy przypasuje ale silnik wjeżdża napewno a przy okazji robione będą wszelkie wyprawki, konserwacje i wygłuszenie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek



Pomimo niewielkiej ilości wolnego czasu postaram się na bieżąco aktualizować temat. Czekam na wasze opinie i podpowiedzi :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2013, 08:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 paź 2012, 20:24
Posty: 1228
Lokalizacja: Śląsk - STA
Auto: Jetta
Lampy na minus ,ale to jest moje zdanie
Po co wyciągać nadkola jak można dać szersze sierpy ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2013, 10:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 sty 2013, 15:23
Posty: 371
Lokalizacja: Żory-Osiny
Auto: Jetta A2 Sedan '91
Silnik: 1.6 PN -> 1.9 AFN
Bentley pisze:
Lampy na minus ,ale to jest moje zdanie


Tak samo uważam ;)

Czuję, że będzie ciekawie, bo też celuję w przyszłości w 1Z albo AFN'a w A2 :-B

_________________
Skromny Projekt A2... :) ---> viewtopic.php?f=54&t=9283
Obrazek
Szafko/Stolik Golf MK2 GTI ---> viewtopic.php?f=15&t=7946&p=70960#p70960
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2013, 13:42 
Offline

Rejestracja: 12 cze 2013, 01:13
Posty: 18
Lokalizacja: Sieraków WLKP
Auto: Jetta A2
Bentley pisze:
Lampy na minus ,ale to jest moje zdanie
Po co wyciągać nadkola jak można dać szersze sierpy ?


Lampy to kwestia gustu, mi sie akurat spodobaly :)
a nadkola chce wyciągać z tego powodu że sierpy zachodzą troche do środka nadkola i ocierają o opone jak skręce gwint.
Cały czas męczy mnie temat climatroniku... wciskał już ktoś cały zestaw z MK3 pod seryjną deske?

_________________
Obrazek

Moja Jetta A2 http://www.jettaclub.pl/viewtopic.php?f=54&t=8682


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2013, 13:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 gru 2008, 10:45
Posty: 547
Lokalizacja: Zielona Góra
Auto: Jetta II
Silnik: SB
Też tak myślę, jak koledzy. Lampy ori lepiej wyglądały. Do tego może jeszcze grill na wąskie żebro i będzie już dobrze :) A SWAP jak najbardziej na plus :) Pokazuj jak tam działasz, bo jestem ciekaw z tym climatronikiem. A sierpy zawsze możesz podciąć tą część, która Ci wchodzi w nadkole. Powinno coś pomóc.

_________________
" Nie jeździmy tak dobrze jak nam się wydaje, ani tak źle jak to oceniają inni"

Moja Jetta: viewtopic.php?t=687


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2013, 13:47 
Offline

Rejestracja: 12 cze 2013, 01:13
Posty: 18
Lokalizacja: Sieraków WLKP
Auto: Jetta A2
woocash_69 pisze:
Do tego może jeszcze grill na wąskie żebro i będzie już dobrze


Grill już leży w piwnicy :D
tylko emblematu do niego nie mam bo jest troche mniejszy i inaczej mocowany niż w tym co miałem do tej pory a liczyłem na to że jest taki sam ;/

_________________
Obrazek

Moja Jetta A2 http://www.jettaclub.pl/viewtopic.php?f=54&t=8682


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2013, 16:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 paź 2012, 20:24
Posty: 1228
Lokalizacja: Śląsk - STA
Auto: Jetta
bryk69 pisze:
a nadkola chce wyciągać z tego powodu że sierpy zachodzą troche do środka nadkola i ocierają o opone jak skręce gwint.


A przeglądał kolega głębiej forum ? Jest wszystko jak można temu zapobiec bez wyciągania nadkoli ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Jetta A2 1.9TDI
Post: 26 cze 2013, 00:30 
Offline

Rejestracja: 12 cze 2013, 01:13
Posty: 18
Lokalizacja: Sieraków WLKP
Auto: Jetta A2
Bentley pisze:
A przeglądał kolega głębiej forum ? Jest wszystko jak można temu zapobiec bez wyciągania nadkoli


jeszcze do tego nie doszedlem ale bede wdzieczny za jakies linki lub podpowiedzi bo nowy jestem ;)


no to komora silnika umyta:

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 cze 2013, 18:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 sty 2013, 15:23
Posty: 371
Lokalizacja: Żory-Osiny
Auto: Jetta A2 Sedan '91
Silnik: 1.6 PN -> 1.9 AFN
No to teraz zakonserwować gdzie sie da i SWAP'ować :) Masz całego Golfa 3/Toledo (czy co tam) na swap, czy sam silnik i osobno sanki ?

_________________
Skromny Projekt A2... :) ---> viewtopic.php?f=54&t=9283
Obrazek
Szafko/Stolik Golf MK2 GTI ---> viewtopic.php?f=15&t=7946&p=70960#p70960
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 cze 2013, 22:12 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 kwie 2008, 13:09
Posty: 4980
Auto: Bora
Tel.: 535393292
gonzocz:
bryk69 pisze:
Obecnie w planach i w sumie w trakcie jest włożenie silnika 1.9TDI AFN i kompletny climatronic z Golfa MK3


bryk69 Climatronic w mk3 ma jakieś czujniki w kratkach nawiewu, generalnie cholernie ciężki układ. No ale może sobie poradzisz ;).

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 cze 2013, 22:25 
Offline

Rejestracja: 12 cze 2013, 01:13
Posty: 18
Lokalizacja: Sieraków WLKP
Auto: Jetta A2
gonzocz pisze:
No to teraz zakonserwować gdzie sie da i SWAP'ować :) Masz całego Golfa 3/Toledo (czy co tam) na swap, czy sam silnik i osobno sanki ?


konserwacja bedzie napewno jak tylko pogoda sie poprawi bo wszystko juz gotowe tylko na to czekam ;)
zakupiłem sobie całego golfa 3 na części bo to nigdy nie wiadomo co sie jeszcze przyda a osobno kupowac za drogo by wyszlo ;)

Lukassso pisze:
gonzocz:
bryk69 pisze:
Obecnie w planach i w sumie w trakcie jest włożenie silnika 1.9TDI AFN i kompletny climatronic z Golfa MK3


bryk69 Climatronic w mk3 ma jakieś czujniki w kratkach nawiewu, generalnie cholernie ciężki układ. No ale może sobie poradzisz ;).


wciąż jestem dobrej myśli ale póki co ten temat jeszcze nawet nie ruszony ;/

_________________
Obrazek

Moja Jetta A2 http://www.jettaclub.pl/viewtopic.php?f=54&t=8682


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 cze 2013, 23:07 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 kwie 2008, 13:09
Posty: 4980
Auto: Bora
Tel.: 535393292
Plus, że masz cały samochód i nie musisz bawić się w kompletowanie części. Mocno chcesz ten climatronic? Mógłbyś pobawić się w szczep całej deski :hmm: . Fakt to miniona epoka jak to pewien forumowicz dziś powiedział nt klamek z Audi, ale rozwiązanie sensowne. Nie zapomnij o czujniku nasłonecznienia w kratce nawiewu przedniej szyby ;) .

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sie 2013, 11:45 
Offline

Rejestracja: 12 cze 2013, 01:13
Posty: 18
Lokalizacja: Sieraków WLKP
Auto: Jetta A2
Lukassso pisze:
Plus, że masz cały samochód i nie musisz bawić się w kompletowanie części. Mocno chcesz ten climatronic? Mógłbyś pobawić się w szczep całej deski :hmm: . Fakt to miniona epoka jak to pewien forumowicz dziś powiedział nt klamek z Audi, ale rozwiązanie sensowne. Nie zapomnij o czujniku nasłonecznienia w kratce nawiewu przedniej szyby ;) .


chciałbym chociaż manualna klime ale jak mam climatronic to spróbuje go uaktywnić w tym aucie :D
deski nie chce przeszczepiać bo nie będzie mi do niej pasować kierownica którą kupiłem.
O rany... ile jest tych czujników?


___________

trochę dawno mnie tu nie było a prace ciągle trwają...
wjechał cały wózek z mk3, silnik powieszony, odpalony, była już nawet przejażdżka, elektryka prawie ogarnięta, są już światła.
podłoga wyklejona matami wygłuszającymi i sporo innych rzeczy już zrobione.
zrezygnowałem też z climatronica więc gdyby ktoś był chętny to jest na sprzedaż.
mam tarczowe hamulce na tył i manualna klime z Toledo pierwszej generacji ale potrzebuje schemat jej podłączenia.
byłbym wdzięczny gdyby ktoś się podzielił :)

__________

no to trochę aktualności i gadżetów
-zrobiona juz praktycznie cała elektryka, ciągle zostaje ta nieszczęsna klima ale czekam za oryginalnym panelem klimy z mk2
-założona tylna, dzielona i składana kanapa z mk3, fotele i podgrzewanie też już prawie ogarnięte. Na razie to co miałem z mojego kombi na części a docelowo i tak ma wlecieć recaro:
Obrazek

-licznik z obrotomierzem do diesla:
Obrazek

-wywalona ściana grodziowa z bagażnika i pomalowanie całego bagażnika białą konserwacją:
Obrazek

-blenda USA na klapę bagażnika i oryginalne obrysówki:
Obrazek

-wytłoczona w aluminium nowa tablica rejestracyjna w rozmiarze amerykańskiej
Obrazek


-stożkowy filtr K&N:
Obrazek
Obrazek

-dodatkowe wskaźniki:
Obrazek

-intercooler:
Obrazek


bede potrzebował trochę rur z kwasówki bądź nierdzewki żeby je poprowadzić od intercoolera do turbo więc jakby ktoś coś wiedział to bardzo chętnie przyjmę takie informacje
Poszukuje tez potencjometru od podgrzewanych foteli z mk2 i konsoli VOTEX 2DIN

_________________
Obrazek

Moja Jetta A2 http://www.jettaclub.pl/viewtopic.php?f=54&t=8682


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sie 2013, 12:20 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 kwie 2008, 13:09
Posty: 4980
Auto: Bora
Tel.: 535393292
Bardzo ładnie się tu dzieje!

Czarna blacha wymiarów USA - tego jeszcze nie grali, kawał interesującego gadżetu! :woho: .
Wzmacniałeś jakoś przestrzeń między bagażnikiem a kanapą po wywaleniu blachy? Ciekawe posunięcie! Myślałeś nad obiciem materiałem tylnej kanapy od strony bagażnika? Jak coś to mam kanapę z vento (podłokietnik, zagłówki - w tym samym odcieniu).

PS: Jakich schematów klimy potrzebujesz? Co dokładnie?

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 sie 2013, 06:26 
Offline

Rejestracja: 12 cze 2013, 01:13
Posty: 18
Lokalizacja: Sieraków WLKP
Auto: Jetta A2
Lukassso pisze:
Czarna blacha wymiarów USA - tego jeszcze nie grali, kawał interesującego gadżetu! .


właśnie dlatego postanowiłem nie rejestrować auta na siebie i dopóki miejsce w dowodzie na przeglądy się nie skończy to tego nie zrobie :P

Lukassso pisze:
Wzmacniałeś jakoś przestrzeń między bagażnikiem a kanapą po wywaleniu blachy? Ciekawe posunięcie! Myślałeś nad obiciem materiałem tylnej kanapy od strony bagażnika? Jak coś to mam kanapę z vento (podłokietnik, zagłówki - w tym samym odcieniu).


nie i wydaje mi się że nawet nie ma takiej potrzeby bo planuje dać rozpórkę na tył żeby kasta nie pływała a oparcie kanapy nie przeleci do tyłu bo zapiera się o nadkola i mam zrobione mocowania do niej tak samo jak w mk3 więc powinno być ok. Ewentualnie puszcze jakiś mały profil pod półką żeby się czasem nie zapadła albo zrealizuje plan z zabudową audio i o nią będzie się opierać :)
Mam jakiś materiał, coś w rodzaju cienkiego filcu ale całkiem estetycznie wygląda i chyba tym okleje tył kanapy a tak jak wcześniej pisałem docelowo ma wlecieć wnętrze z GTI Ediotion albo skóra ale bardziej jestem za ta pierwsza opcją :)

Lukassso pisze:
PS: Jakich schematów klimy potrzebujesz? Co dokładnie?


klimatyzację mam z Toledo 1L, cała instalacja elektryczna włącznie z puszką bezpieczników jest z Golfa MK3 a w drodze jest panel sterowania klimą z MK2. Potrzebuje to wszystko połączyć ze sobą a słabo z wiązkami kabli, trzeba wszystko zrobić od podstaw

_________________
Obrazek

Moja Jetta A2 http://www.jettaclub.pl/viewtopic.php?f=54&t=8682


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 sie 2013, 01:06 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 kwie 2008, 13:09
Posty: 4980
Auto: Bora
Tel.: 535393292
Do panelu sterownia z mk2 musiałbyś mieć też całą centralę z kierownicami powietrza (będzie na siłowniki pneumatyczne).
Proponuję połączyć część z klapami sterowania powietrza i panel z dwójki. Sama obudowa z dmuchawą zostaje z Toledo. Włącznik klimy i obiegu zamkniętego najlepiej z trójki wpasować w ramkę.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 sie 2013, 01:48 
Offline

Rejestracja: 12 cze 2013, 01:13
Posty: 18
Lokalizacja: Sieraków WLKP
Auto: Jetta A2
Lukassso pisze:
Do panelu sterownia z mk2 musiałbyś mieć też całą centralę z kierownicami powietrza (będzie na siłowniki pneumatyczne).
Proponuję połączyć część z klapami sterowania powietrza i panel z dwójki. Sama obudowa z dmuchawą zostaje z Toledo. Włącznik klimy i obiegu zamkniętego najlepiej z trójki wpasować w ramkę.


do manualnej klimy są jakieś siłowniki pneumatyczne?

_________________
Obrazek

Moja Jetta A2 http://www.jettaclub.pl/viewtopic.php?f=54&t=8682


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 sie 2013, 08:57 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 kwie 2008, 13:09
Posty: 4980
Auto: Bora
Tel.: 535393292
Jeśli używasz panelu z dwójki to tak, przecież napisałem. Poniżej linki, gzie widać siłowniki podciśnieniowe.
Tu: http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... -Core-Time
i tu: http://forums.vwvortex.com/showthread.p ... eater-core

Jedynie na linkę jest sterowanie ciepło/zimno.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 sie 2013, 12:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 sty 2013, 18:11
Posty: 82
Lokalizacja: Starogard Gdański
Auto: jetta a2
leci z tematem jak szatan :yes2:

_________________
http://www.jettaclub.pl/viewtopic.php?f=54&t=7264 moja Jadzia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 sie 2013, 23:16 
Offline

Rejestracja: 12 cze 2013, 01:13
Posty: 18
Lokalizacja: Sieraków WLKP
Auto: Jetta A2
ok, to jakoś ogarnę ale mam większy problem z turbo...
słychać że gwiżdże więc pewnie działa ale nie dmucha w silnik bo czuć że nie ma tej mocy co powinien ;/

_________________
Obrazek

Moja Jetta A2 http://www.jettaclub.pl/viewtopic.php?f=54&t=8682


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
cron
Usuń ciasteczka witryny | Zespół administracyjny
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
[ Time : 0.073s | 14 Queries | GZIP : Off ]